Makale Türleri


Makale Türleri

Tüm makalelere, içeriğine bağlı olarak bir tür atanır. Bu, okuyucular için yararlıdır, onlara beklemeleri gereken içerik tarzını (orijinal araştırma, derleme, iletişim vb.) ve arama sonuçlarına filtre uygularken indeksleme hizmetleri için bilgi verir. Bu bölüm, en yaygın makale türlerini ayrıntılı olarak açıklar, ancak tam kapsamlı değildir. Yayınlanan bir makaleye hangi türün atanması gerektiği konusunda son söz editörlere aittir. Bilim insanları, sonuçların tekrarlanabilmesi için deneysel, teorik, betimleyici çalışmalarını ve gözlemlerini mümkün olduğunca ayrıntılı olarak yayınlamaya teşvik edilir. Kapsamlı olmayan makaleler, hakem değerlendirmesi için uygun bulunmayabilir.

Makale
Bunlar orijinal araştırma makaleleridir. Çalışma, bilimsel olarak sağlam deneyler bildirmeli ve önemli miktarda yeni bilgi sağlamalıdır. Makale, alandaki en yeni ve ilgili referansları içermelidir. Yapı bir Özet, Anahtar Kelimeler, Giriş, Materyaller ve Yöntemler, Sonuçlar, Tartışma ve Sonuçlar (isteğe bağlı) bölümlerini içermelidir. Özel talimatlar ve şablonlar için lütfen dergi web sayfalarına bakın.

Derleme
Derlemeler, bir çalışma alanındaki mevcut literatürün kapsamlı bir analizini sunar, mevcut boşlukları veya sorunları tanımlar. Eleştirel ve yapıcı olmalı ve gelecekteki araştırmalar için öneriler sunmalıdır. Yeni, yayınlanmamış veri sunulmamalıdır. Yapı bir Özet, Anahtar Kelimeler, Giriş, İlgili Bölümler, Tartışma, Sonuçlar ve Gelecek Yönelimler içerebilir.

Bir Kapsam Belirleme Derlemesi (Scoping Review) türü, Derleme olarak gönderilebilir. Yapı, bir derlemeninkine benzer. Kapsam belirleme derlemeleri, kapsam belirleme derlemeleri için PRISMA eklentisi kontrol listesini (https://www.prisma-statement.org/scoping) kesinlikle takip etmeli ve kontrol listesini başvuru sırasında yayınlanmamış materyal olarak sunmalıdır. Akış şeması için şablonlar PRISMA web sitesinden indirilebilir ve şema ana metne dahil edilmelidir. Yazarların, veri çıkarma başlamadan önce ayrıntılı protokollerini, Açık Bilim Çerçevesi (https://osf.io/) veya Inplasy (https://inplasy.com/) gibi herkese açık bir kayıtta kaydetmelerini şiddetle tavsiye ederiz. Yazarlar, Yöntemler bölümüne PRISMA yönergelerini ve kayıt bilgilerini (varsa) takip etme hakkında bir açıklama eklemelidir.

Sistematik Derleme
Sistematik derleme makaleleri, belirli bir konuda toplanan kanıtları tanımlamak, kategorize etmek, analiz etmek ve raporlamak için açıkça tanımlanmış arama parametreleri ve yöntemleri kullanan, belirli bir konudaki önceki araştırmaların ayrıntılı bir incelemesini sunar. Yapı bir derlemeye benzer; ancak, bir Yöntemler bölümü içermelidirler.

Sistematik derlemeler, PRISMA kontrol listesini (https://www.prisma-statement.org/prisma-2020-statement) kesinlikle takip etmeli ve ana metnin veya Ek Materyallerin bir parçası olarak tamamlanmış bir PRISMA akış şeması içermelidir. Akış şeması için şablonlar PRISMA web sitesinden indirilebilir. Yazarların, veri çıkarma başlamadan önce ayrıntılı protokollerini PROSPERO (https://www.crd.york.ac.uk/prospero/) gibi herkese açık bir kayıtta kaydetmelerini şiddetle tavsiye ederiz. Yazarlar, Yöntemler bölümüne PRISMA yönergelerini ve kayıt bilgilerini (varsa) takip etme hakkında bir açıklama eklemelidir.

Kısa Rapor
Kısa raporlar, ön sonuçları veya kısa bir tamamlanmış çalışmayı veya protokolü bildiren kısa, gözlemsel çalışmalardır. Kısa raporlar genellikle iki şekil ve/veya bir tablo içerir; ancak, sunulan çalışmanın tekrarlanabilirliğini sağlamak için Materyaller ve Yöntemler bölümleri ayrıntılı olmalıdır. Yapı bir makaleninkine benzer.

İletişim
İletişimler, çığır açan ön sonuçları veya birden fazla yıla yayılan daha büyük bir çalışmanın parçası olan önemli bulguları sunan kısa makalelerdir. Ayrıca en son yöntemleri veya deneyleri ve yeni teknoloji veya materyallerin geliştirilmesini de içerebilirler. Yapı bir makaleninkine benzer.

Hipotez
Hipotez makaleleri, yeni bir hipotez veya teoriyi veya bu teorinin yeni bir yorumunu tanıtır. Şunları sağlamalıdırlar: (1) belirli bir araştırma alanındaki son verilerin veya bulguların yeni bir yorumu; (2) önceden öne sürülen hipotezlerin veya teorilerin doğru bir sunumu; (3) mevcut bilgi çerçevesinde test edilebilir olması gereken sunulan hipotez; ve (4) orijinal verilerin yanı sıra kişisel içgörülerin ve görüşlerin olası dahil edilmesi. Yeni veriler sunulursa, yapı bir makaleninkini izlemelidir. Yeni veri dahil edilmezse, yapı daha esnek olabilir, ancak yine de bir Özet, Anahtar Kelimeler, Giriş, İlgili bölümler ve Sonuç Açıklamaları içermelidir.

Protokol
Protokoller, bir yöntemin ayrıntılı, adım adım açıklamasını sağlar. Sağlam ve tekrarlanabilir oldukları kanıtlanmış olmalı ve bu yöntemi kullanan önceden yayınlanmış bir makaleye eşlik etmelidirler. Kullanılan tüm materyaller ve ekipmanlar açıkça listelenmelidir. Koşullar, miktarlar, konsantrasyonlar vb. verilmelidir. Kritik zaman noktaları ve adımların yanı sıra uyarılar metinde vurgulanmalıdır. Yapı bir Özet, Anahtar Kelimeler, Giriş, Deneysel Tasarım, Materyaller ve Ekipman, Ayrıntılı Prosedür ve Beklenen Sonuçları içermelidir.

Proje Raporu
Proje raporları, proje sonuçlarının ve etkilerinin kısa ve/veya hızlı duyurularıdır. Bir araştırma stratejisi veya yaklaşımı, üstlenilen projenin faaliyetleri, teknolojileri ve ayrıntıları, sonuçlar ve alandaki çalışmaların gelecekteki yönü için öneriler içermelidirler. Yapı bir makaleninkine benzer, ancak daha yüksek derecede esnekliğe izin verir.

Kayıtlı Rapor
Kayıtlı raporlar, araştırma yapılmadan ve veriler toplanmadan önce hakem değerlendirmesinden geçen bilimsel makalelerdir. Titizlik, sağlamlık, önemli önem ve bilimsel topluluk için etkiler gibi yüksek bilimsel standartları karşılayan fikirler, veri toplama başlamadan önce yayınlanmak üzere geçici olarak kabul edilir.

Teknik Not
Teknik notlar, yeni bir teknik, yöntem veya prosedüre odaklanan kısa makalelerdir. Bunlar, açıklanan yöntem için önemli değişiklikleri veya benzersiz uygulamaları açıklamalıdır. Teknik notlar, yeni bir yazılım aracını veya hesaplama yöntemini açıklamak için de kullanılabilir. Yapı bir Özet, Anahtar Kelimeler, Giriş, Materyaller ve Yöntemler, Sonuçlar, Tartışma ve Sonuçları içermelidir.

Deneme
Denemeler, belirli konularda okuyucuların yeniden düşünmesini teşvik etmeyi amaçlayan kışkırtıcı argümanlar sunmak için beşeri bilimler ve sosyal bilimlerde yaygın olarak kullanılan bir makale türüdür. Yapı bir derlemeninkine benzer. Argümanlar ilgili referanslarla desteklenmelidir.

Görüş
Görüşler, yazarın belirli bir konu, teknik veya son bulgular hakkındaki görüşlerini yansıtan kısa makalelerdir. Görüşte sunulan konunun güçlü ve zayıf yönlerini vurgulamalıdırlar. Yapı bir derlemeye benzer; ancak, önemli ölçüde daha kısa ve kapsamlı, eleştirel bir incelemeden ziyade yazarın görüşüne odaklanmışlardır.

Perspektif
Perspektifler, genellikle belirli bir alandaki güncel gelişmeleri sergileyen davetli bir makale türüdür. Alanın gelecekteki yönlerine ve yazarın kişisel değerlendirmesine vurgu yapılır. Yorumlar, önceki 3 yıldan mevcut literatür bağlamında yer almalıdır. Yapı bir derlemeye benzer.

Kitap İncelemesi
Kitap incelemeleri, yakın zamanda yayınlanmış bir kitabın içeriğini, üslubunu ve değerini analiz eden kısa edebi eleştirilerdir. Makalenin başında tam kitap detayları verilmelidir. Yapı yalnızca bir Giriş içermeli ve bölümler veya sonuçlar olmaksızın kritik noktaların tartışılması olmalıdır.

Editöryal
Bunlar, yeni bir derginin, yeni bir bölümün, yeni bir Baş Editörün, Özel Sayının veya davetli bir editöryalin lansmanını duyurmak için kullanılan, hakem değerlendirmesinden geçmemiş metinlerdir. Ana metin, Editöryalin amacının ve amacının kısa bir tanıtımını sağlamalıdır - yeni dergiyi sunmak, Özel Sayıyı kapatmak, acil bir konu hakkında rapor vermek vb. Editöryaller, yayınlanmamış veya orijinal veriler içermemelidir, ancak bir Çıkar Çatışması beyanı sağlamalıdır. Yeni dergilerin lansmanı için hazırlanan editöryaller, Baş Editörün kısa bir biyografisini de içerebilir.

İlginç Görüntüler
Bu makale türü, eğitimsel, tanısal, açıklayıcı veya estetik amaçlar için seçilen ilginç görüntüleri sunar. Dahil edilen görüntülerin sayısı yazarın takdirindedir ve renk veya görüntü boyutu kullanımında herhangi bir kısıtlama yoktur; ancak, keskin özelliklere sahip yüksek çözünürlüklü görüntüler sağlanmalıdır. İlginç Görüntülerin yapısı, düzenli bir makale metni (giriş/yöntemler/sonuçlar/tartışma) olmaksızın yapılandırılmamış bir Özet ve Anahtar Kelimeler içerir. Görüntülere, bir vaka çalışmasının raporu değil, görüntünün özelliklerine ve bunların ilgisine odaklanan ayrıntılı açıklamalar eşlik etmelidir. Referans alıntıları açıklamalarda görünmelidir. Açıklamaların uzunluğunda herhangi bir kısıtlama yoktur.

Özet ve Bildiri Metni
Özetler, konferansta sunulan ana konuyu ve bulguları özetleyen kısa tek bir paragraf veya çalışmanın orta derecede ayrıntılı bir hesabını içeren tipik bir özetin uzantısı olabilir. Konferanstan önce sunulmalı ve konferansta yapılan bir sunumu destekleyen ayrıntılar sağlamalıdırlar. Ana metin genellikle bölüm içermez, ancak tablolar, şekiller ve referanslar içerebilir. Uzunluk dört sayfayı geçmemelidir.

Bildiri metinleri, yeni kanıtlar veya sonuçlar bildirir ve bir konferans sunumunda sunulan çalışmanın genişletilmiş versiyonlarıdır. Konferans bildirileri, bir fikir, teknik veya önemli sonuçlar hakkında rapor veren eksik bulgular olabilir, böylece okuyuculara yakın tarihli çalışmalara veya önemli ilgi çeken belirli projelere kısa bir genel bakış sağlar. Yapı standart bir araştırma makalesine benzer ve Giriş, Yöntemler, Sonuçlar, Sonuçlar vb. gibi bölümler içermelidir. Uzunluğun sekiz sayfayı geçmemesi önerilir.

Konferans Raporu
Konferans raporları, bir konferansın, seminerin veya toplantının olaylarının kayıtlarıdır. Okuyucu için ilgili arka plan bilgileriyle birlikte bir toplantı veya oturum hakkında kapsamlı bir genel bakış sağlamalıdırlar. Yapı Özet, Anahtar Kelimeler, Giriş, Konferans Bölümleri ve Sonuç Açıklamalarını içermelidir. Ayrıca kabul edilen tüm toplantı özetlerini de içerebilirler.

Yayınlanan tüm öğelere bir dijital nesne tanımlayıcısı (DOI) atanacak ve alıntılanabilir olacak ve posterler, videolar veya PPT sunumları Ek Materyaller olarak birlikte yayınlanabilir.