Yazarlar için yönergeler
Başvuru Öncesi Kontrol Listesi
Aşağıdaki hususların incelenmesi rica olunur:
Derginin Amaç ve Kapsamını inceleyerek genel bir bakış açısı edinin ve makalenizin bu dergiye uygunluğunu değerlendirin.
Makalenizi hazırlarken Microsoft Word şablonunu kullanın.
Yayın etiği, telif hakkı, yazarlık, şekil formatları, veri ve kaynakça düzeni ile ilgili hususların titizlikle ele alındığından emin olun.
Tüm yazarların, sunulan makalenin içeriğini onayladığından ve Yazarlara Yönelik Talimatları okuduklarını teyit ettiğinizden emin olun.
Yazarların, başvurularına bir özgeçmiş (isteğe bağlı) eklemeleri önerilir.
Makale Başvurusuna Genel Bakış
Yayın Türleri
Sonuçların tekrarlanabilirliğini sağlamak için tüm deneysel detaylar sunulmalıdır. Literary Studies, yazarların tüm deneysel kontrol gruplarını yayınlamalarını ve mümkün olduğunca kapsamlı veri setlerini erişime açmalarını zorunlu kılar.
Literary Studies'e sunulan makaleler, daha önce başka bir yerde yayınlanmamış veya başka bir dergide yayınlanmak üzere değerlendirme sürecinde olmamalıdır. Başlıca makale türleri aşağıda sıralanmıştır ve makale türlerinin kapsamlı bir listesi makale türleri adresinde mevcuttur. Lütfen tüm makale türlerinin tüm disiplinler için geçerli olmadığını unutmayın.
Araştırma Makalesi: Bunlar, özgün araştırma bulgularını içeren makalelerdir. Çalışma, bilimsel açıdan sağlam deneyleri rapor etmeli ve önemli miktarda yeni bilgi sunmalıdır. Makale, alandaki en güncel ve ilgili kaynakları içermelidir. Makale yapısı; Özet, Anahtar Kelimeler, Giriş, Materyaller ve Yöntemler, Bulgular, Tartışma ve Sonuçlar (isteğe bağlı) bölümlerinden oluşmalıdır.
Derleme: Derlemeler, belirli bir çalışma alanındaki mevcut literatürün kapsamlı bir analizini sunar ve mevcut boşlukları veya sorunları tanımlar. Eleştirel ve yapıcı bir yaklaşımla hazırlanmalı ve gelecekteki araştırmalar için önerilerde bulunmalıdır. Yeni, yayınlanmamış veriler sunulmamalıdır. Derleme yapısı; Özet, Anahtar Kelimeler, Giriş, İlgili Bölümler, Tartışma, Sonuçlar ve Gelecekteki Araştırma Yönleri bölümlerini içerebilir.
Kapsam Belirleme İncelemesi (Scoping Review) türündeki makaleler, derleme olarak sunulabilir. Yapısı, derleme makalelerininkine benzerdir. Kapsam belirleme incelemeleri, PRISMA'nın kapsam belirleme incelemeleri için hazırladığı kontrol listesini (https://www.prisma-statement.org/scoping) titizlikle takip etmeli ve bu kontrol listesini başvuru sırasında yayınlanmamış materyal olarak sunmalıdır. Akış diyagramı şablonları PRISMA web sitesinden indirilebilir ve diyagram ana metne eklenmelidir. Yazarların, veri çıkarma işlemine başlamadan önce ayrıntılı protokollerini Açık Bilim Çerçevesi (https://osf.io/) veya Inplasy (https://inplasy.com/) gibi kamuya açık bir kayıt sistemine kaydetmeleri önemle tavsiye edilir.
Başvuru Süreci
Literary Studies için makaleler, https://litstud.com/index.jsp adresi üzerinden çevrimiçi olarak gönderilmelidir. Genellikle sorumlu yazar olan başvuru sahibi, başvuru ve hakem değerlendirme süreci boyunca makaleden sorumludur. Başvuru sahibi, tüm uygun ortak yazarların yazar listesine dahil edildiğinden ve her birinin makalenin gönderilen sürümünü okuyup onayladığından emin olmalıdır. Kayıt işleminizi tamamladıktan sonra, Literary Studies başvuru formuna gitmek için https://litstud.com/dergi.jsp?modul=yeni_makale adresine tıklayın. Tüm ortak yazarlar, kayıt olmaları ve makale başvurusu sırasında sağladıkları e-posta adresini kullanarak sisteme giriş yapmaları durumunda, başvuru sistemindeki makale ayrıntılarını görüntüleyebilirler.
Kabul Edilen Dosya Formatları
Yazarların makalelerini hazırlamak için Microsoft Word şablonunu kullanmaları önerilir. Şablon dosyasının kullanılması, kabul edilen makalelerin redaksiyon ve yayın süreçlerini önemli ölçüde hızlandıracaktır. Tüm dosyalar için toplam veri boyutu 120 MB'ı aşmamalıdır. Bu durum bir sorun teşkil ederse, lütfen literarystudiesinfo@gmail.com adresi üzerinden Editörlük Ofisi ile iletişime geçin. Kabul edilen dosya formatları şunlardır:
Microsoft Word: Microsoft Word'de hazırlanan makaleler, gönderilmeden önce tek bir dosyaya dönüştürülmelidir. Microsoft Word'de makale hazırlarken, Literary Studies Microsoft Word şablon dosyasını kullanmanızı öneririz. Lütfen grafiklerinizi (şemalar, şekiller vb.) ana metinde ilk atıf yapılan paragraftan sonra ekleyin. Yazarları tanımlayan tüm metin ve meta veriler gönderim öncesinde kaldırılmalıdır.
Ek dosyalar: Herhangi bir formatta olabilir, ancak mümkün olduğunca yaygın ve tescilli olmayan formatların kullanılması önerilir.
Sorumluluk Reddi: Bu şablonların kullanımı, yalnızca hakem değerlendirmesi için dergiye başvuru amacıyla ve kesinlikle bu amaçla sınırlıdır; ön baskı sunucularında veya diğer web sitelerinde çevrimiçi olarak yayınlamak için kullanılamaz.
Serbest Formatlı Gönderim
Literary Studies serbest formatlı gönderimi de kabul etmektedir:
Kesin formatlama gerekliliklerimiz bulunmamaktadır. Ancak tüm makaleler şu zorunlu bölümleri içermelidir: Yazar Bilgileri, Özet, Anahtar Kelimeler, Giriş, Materyaller ve Yöntemler, Bulgular, Sonuçlar, Şekil ve Tablo Başlıkları, Finansman Bilgileri, Yazar Katkıları, Çıkar Çatışması ve diğer Etik Beyanlar. Daha fazla ayrıntı için lütfen Yazarlara Yönelik Talimatları inceleyin.
Referanslarınız, metin boyunca tutarlı bir formatlama sağladığınız sürece herhangi bir stilde olabilir. Yazar(lar)ın adı(ları), dergi veya kitap başlığı, makale veya bölüm başlığı (gerektiğinde), yayın yılı, cilt ve sayı (varsa) ve sayfa numaralarını eklemek zorunludur. DOI numaraları (Dijital Nesne Tanımlayıcı) zorunlu olmamakla birlikte, şiddetle tavsiye edilir. EndNote, Zotero, Mendeley, Reference Manager gibi kaynakça yönetim yazılımlarının kullanılması önerilir.
Makaleniz revizyon aşamasına geldiğinde, makaleyi dergi yönergelerine göre formatlamanız talep edilecektir.
Yazar Bilgileri
Yazarların başvurularına bir özgeçmiş (300-1500 karakter) eklemeleri önerilir. Bu, tek bir paragraftan oluşmalı ve aşağıdaki bilgileri içermelidir:
Yazarların tam adları ve mevcut pozisyonları;
Kurum bilgileri ve mezuniyet yılı (alınan derecenin türü ve seviyesi) dahil olmak üzere eğitim geçmişi;
İş deneyimi;
Mevcut ve geçmiş araştırma ilgi alanları;
Mesleki kuruluşlara üyelikler ve alınan ödüller.
Bir makale yayınlanmak üzere kabul edilirse, yayınlanan makalenin son sürümüne çevrimiçi ORCID profilinize bağlantı veren bir simge eklenecektir.
Yazarın Kurumu
Tüm yazarlar, mevcut kurumlarını ve makalelerinin hazırlanması sürecinde araştırmanın büyük bölümünün gerçekleştirildiği kurumu listelemelidir. Araştırmanın büyük bölümünün gerçekleştirildiği veya desteklendiği kurumu birincil kurum olarak eklemenizi öneririz. Ancak, sözleşmeden doğan yükümlülükler konusunda lütfen kurumunuza danışın.
Yazar adlarının ve kurum bilgilerinin doğru olması büyük önem taşımaktadır. Yanlış bilgiler, eksik veya hatalı atıflara yol açabilir ve hatta terfi veya fonlama ile ilgili sorunlara neden olabilir. Bir makalenin yayınlanmasından sonra, yazarın adresinde veya kurumunda güncelleme veya düzeltme yapılmasına izin verilmeyebilir.
Bağımsız Araştırmacı
Yazarlardan biri veya birkaçı, hâlihazırda herhangi bir üniversite, kurum veya şirket ile bağlantılı değilse veya makalenin geliştirilmesi sürecinde bağlantılı olmamışsa, kendilerini "Bağımsız Araştırmacı" olarak listelemelidir.
Makale Hazırlama
Genel Hususlar
Araştırma makaleleri aşağıdaki bölümlerden oluşmalıdır:
Başlangıç Kısmı: Başlık, Yazar Listesi, Kurumlar, Özet, Anahtar Kelimeler.
Araştırma Makalesi Bölümleri: Giriş, Materyaller ve Yöntemler, Sonuçlar, Tartışma, Sonuçlar (isteğe bağlı).
Son Kısım: Ek Materyaller, Teşekkür, Yazar Katkıları, Çıkar Çatışmaları, Kaynaklar.
Derleme makaleleri aşağıdaki bölümlerden oluşmalıdır:
Başlangıç Kısmı: Başlık, Yazar Listesi, Kurumlar, Özet, Anahtar Kelimeler.
Derleme Bölümleri: Belirli başlıklar ve alt başlıklar (isteğe bağlı) altında mantıksal olarak düzenlenmiş bir literatür taraması.
Son Kısım: Teşekkür, Yazar Katkıları, Çıkar Çatışmaları, Kaynaklar.
Şablon dosyası, derleme makalenizin başlangıç ve son kısımlarını hazırlamak için de kullanılabilir. Geri kalan yapıya uyulması zorunlu değildir.
Yapılandırılmış derlemeler ve meta-analizler, araştırma makaleleriyle aynı yapıyı kullanmalı ve PRISMA yönergelerine uyduklarından emin olmalıdır.
Grafik Özet:
Grafik özet (GÖ), İçindekiler Tablosu'nda metin özetinin yanında yer alan bir görseldir. İçeriği özetlemenin yanı sıra, makalenin konusunu dikkat çekici bir şekilde temsil etmelidir. Ayrıca, makaledeki bir şekil ile birebir aynı olmamalı veya sadece birkaç alt şeklin basit bir şekilde üst üste bindirilmesiyle oluşturulmamalıdır. GÖ'nün özgün ve yayınlanmamış bir çalışma olması gerektiği unutulmamalıdır. Herhangi bir ülkeye ait posta pulu, para birimi veya ticari markalı ögeler görselde yer almamalıdır.
GÖ, şu formatlardan herhangi birinde yüksek kaliteli bir çizim veya diyagram olmalıdır: PNG, JPEG veya TIFF. Bir GÖ'deki metinler, şu yazı tiplerinden biri kullanılarak açık ve okunabilir olmalıdır: Times, Arial, Courier, Helvetica, Ubuntu veya Calibri.
GÖ için asgari boyut 560 × 1100 pikseldir (yükseklik × genişlik). Boyut, kaliteli bir çıktı elde edebilmek için yüksek çözünürlükte olmalıdır.
Kısaltmalar/Akronimler/Baş Harfler, üç bölümde de ilk kullanıldıkları yerde tanımlanmalıdır: özet; ana metin; ilk şekil veya tablo. İlk kez tanımlandıklarında, kısaltma/akronim/baş harf, tam ifadenin ardından parantez içinde belirtilmelidir.
Uluslararası Birimler Sistemi (SI) birimleri kullanılmalıdır. Mümkün olduğunca, İngiliz, ABD geleneksel ve diğer birimler SI birimlerine dönüştürülmelidir.
Denklemler: Word kullanıyorsanız, lütfen Microsoft Denklem Düzenleyicisi'ni veya MathType eklentisini kullanın. Denklemler, yayın ofisi tarafından düzenlenebilir olmalı ve resim formatında olmamalıdır.
Araştırma Verileri ve Ek Materyaller: Makalenizin yayınlanması, yayınla ilgili tüm materyalleri, verileri ve protokolleri okuyuculara sunma zorunluluğunu beraberinde getirdiğini unutmayın. Materyallerin veya bilgilerin erişilebilirliği ile ilgili herhangi bir kısıtlamayı başvuru aşamasında beyan edin.
Ön Kayıt: Yazarların çalışmalarını veya analiz planlarını önceden kaydettikleri durumlarda, ön kayıt bağlantıları makalede sunulmalıdır.
Başlangıç Kısmı
Bu bölümler tüm makale türlerinde yer almalıdır.
Başlık: Makalenizin başlığı kısa, öz ve konuyla ilgili olmalıdır. Çalışmanın (insan veya hayvan) deneme verilerini mi raporladığını yoksa sistematik bir inceleme, meta-analiz veya replikasyon çalışması mı olduğunu belirtmelidir. Lütfen başlığa, başlığın kısa biçimlerini eklemeyin. Bunlar Editör Ofisimiz tarafından kaldırılacaktır.
Yazar Listesi ve Kurumlar: Yazarların tam ad ve soyadları belirtilmelidir. İkinci adlarının baş harfleri (varsa) eklenebilir. Kurumlar için PubMed/MEDLINE standart formatı kullanılır: şehir, posta kodu, eyalet/bölge ve ülke dahil olmak üzere tam adres bilgileri. En az bir yazar sorumlu yazar olarak belirlenmelidir. Tüm yazarların e-posta adresleri yayınlanan makalelerde gösterilecektir. Tüm yazarlardan e-posta adreslerinin gösterilmesi için izin alınması, sorumlu yazarın yükümlülüğündedir. Bir yazar (sorumlu yazar hariç) e-posta adresinin bu şekilde gösterilmesini istemiyorsa, sorumlu yazar bunu tashih aşamasında belirtmelidir. Kabulden sonra, yazar adlarında veya kurumlarda yapılacak güncellemeler kabul edilmeyebilir. Eşit Katkı: Eşit katkıda bulunan yazarlar, üst simge sembolü (+) ile işaretlenmelidir. Bu sembol, kurum bilgilerinin altına eklenmeli ve şu ifadeye yer verilmelidir: "Bu yazarlar çalışmaya eşit katkıda bulunmuştur". Yazarların eşit rolleri, yazar katkıları beyanında da uygun şekilde açıklanmalıdır. Lütfen yazarlık için gereken kriterleri dikkatlice okuyun.
Özet: Özet en fazla 200 kelime olmalıdır. Özet tek bir paragraftan oluşmalı ve yapılandırılmış özet formatını takip etmelidir, ancak başlıksız olarak: 1) Arka Plan: Ele alınan sorunu geniş bir bağlam içine yerleştirin ve çalışmanın amacını vurgulayın; 2) Yöntemler: Uygulanan ana yöntemleri veya tedavileri kısaca açıklayın. İlgili ön kayıt numaralarını ve kullanılan hayvanların türlerini ve soylarını ekleyin; 3) Bulgular: Makalenin ana bulgularını özetleyin; ve 4) Sonuç: Ana sonuçları veya yorumları belirtin. Özet, makalenin nesnel bir temsili olmalıdır: ana metinde sunulmayan ve kanıtlanmayan sonuçları içermemeli ve ana sonuçları abartılı bir şekilde sunmamalıdır.
Anahtar Kelimeler: Özetten sonra beş ila on adet ilgili anahtar kelime eklenmelidir. Anahtar kelimelerin makaleye özgü, ancak konu alanı içerisinde makul ölçüde yaygın olmasını öneririz.
Araştırma Makalesi Bölümleri
Giriş: Giriş, çalışmayı geniş bir bağlam içine yerleştirmeli ve neden önemli olduğunu vurgulamalıdır. Test edilen spesifik hipotezler de dahil olmak üzere çalışmanın amacını ve önemini tanımlamalıdır. Araştırma alanının mevcut durumu dikkatlice incelenmeli ve önemli yayınlara atıfta bulunulmalıdır. Lütfen gerektiğinde tartışmalı ve farklı hipotezleri vurgulayın. Son olarak, çalışmanın ana hedefinden kısaca bahsedin ve ana sonuçları vurgulayın. Giriş bölümünü, makalenin konusu dışında çalışan bilim insanları için de anlaşılır tutun.
Materyaller ve Yöntemler: Bu bölüm, başkalarının yayınlanan sonuçları tekrarlayabilmesi ve üzerine yeni çalışmalar inşa edebilmesi için yeterli ayrıntıyla açıklanmalıdır. Yeni yöntemler ve protokoller ayrıntılı olarak açıklanırken, yerleşik yöntemler kısaca açıklanabilir ve uygun şekilde atıfta bulunulabilir. Kullanılan yazılımların adını ve sürümünü belirtin ve kullanılan bilgisayar kodunun mevcut olup olmadığını açıkça ifade edin. Ön kayıt kodlarını ekleyin.
Bulgular: Deneysel sonuçların, bunların yorumlarının ve çıkarılabilecek deneysel sonuçların kısa ve öz bir tanımını sunun.
Tartışma: Yazarlar, bulguları ve bunların önceki çalışmalar ve çalışma hipotezleri ışığında nasıl yorumlanabileceğini tartışmalıdır. Bulgular ve bunların etkileri mümkün olan en geniş bağlamda ele alınmalı ve çalışmanın kısıtlılıkları vurgulanmalıdır. Gelecekteki araştırma yönlerine de değinilebilir. Bu bölüm, Sonuçlar bölümü ile birleştirilebilir.
Sonuçlar: Bu bölüm zorunlu değildir, ancak tartışma bölümü alışılmadık derecede uzun veya karmaşıksa makaleye eklenebilir.
Patentler: Bu bölüm zorunlu değildir, ancak bu makalede rapor edilen çalışmadan kaynaklanan patentler varsa eklenebilir.
Arka Kısım
Ek Materyaller: Makalenin yanında çevrimiçi olarak yayınlanan ek materyalleri (şekil, tablolar, video, elektronik tablolar, vb.) tanımlayın. Lütfen her bir öğenin adını ve başlığını şu şekilde belirtin: Şekil S1: başlık, Tablo S1: başlık, vb.
Yazar Katkıları: Her yazarın, çalışmanın konseptine veya tasarımına; veya verilerin toplanmasına, analizine veya yorumlanmasına; veya çalışmada kullanılan yeni yazılımın geliştirilmesine; veya çalışmanın yazılmasına veya önemli ölçüde revize edilmesine önemli katkılarda bulunmuş olması beklenir; VE sunulan sürümü (ve yazarın çalışmaya katkısını içeren, dergi personeli tarafından önemli ölçüde düzenlenen sürümü) onaylamış olmalıdır; VE yazarın kendi katkılarından ve çalışmanın herhangi bir bölümünün (yazarın kişisel olarak dahil olmadığı bölümler dahil) doğruluğu veya bütünlüğü ile ilgili soruların uygun şekilde araştırıldığından, çözüldüğünden ve literatürde belgelendiğinden emin olmaktan kişisel olarak sorumlu olmayı kabul etmiş olmalıdır.
Birden fazla yazarlı araştırma makaleleri için, yazarların bireysel katkılarını belirten kısa bir paragraf eklenmelidir. Şu ifadeler kullanılmalıdır: "Kavramsallaştırma, X.X. ve Y.Y.; Metodoloji, X.X.; Yazılım, X.X.; Doğrulama, X.X., Y.Y. ve Z.Z.; Resmi Analiz, X.X.; Araştırma, X.X.; Kaynaklar, X.X.; Veri Kürasyonu, X.X.; Yazma – Orijinal Taslak Hazırlama, X.X.; Yazma – Gözden Geçirme ve Düzenleme, X.X.; Görselleştirme, X.X.; Denetim, X.X.; Proje Yönetimi, X.X.; Fon Sağlama, Y.Y.". Yazarlık, çalışmaya önemli ölçüde katkıda bulunanları kapsamalı ve onlarla sınırlı olmalıdır. Lütfen yazarlık için gereken kriterler ile ilgili bölümü dikkatlice okuyun.
Finansman: Çalışmanın tüm finansman kaynakları beyan edilmelidir. Araştırmanızı desteklemek için aldığınız hibeleri ve yayın ücretlerini karşılamak için fon alıp almadığınızı açıkça belirtin. Bazı fon sağlayıcıların, fon sağlayıcı ve hibe numarası makalede açık ve doğru bir şekilde belirtilmemişse, makale işlem ücretlerini (APC) geri ödemeyeceğini unutmayın. Finansman bilgileri, makale gönderimi sırasında yazarlar tarafından başvuru sistemine ayrı olarak girilebilir.
Lütfen bu bölüme şunları ekleyin: “Bu araştırma herhangi bir dış finansman almamıştır” veya “Bu araştırma [fon sağlayıcının adı] tarafından [xxx] hibe numarasıyla finanse edilmiştir” ve “APC [XXX] tarafından finanse edilmiştir”. Verilen bilgilerin doğru olduğundan emin olun ve [bağlantı] adresindeki fon sağlayıcı kuruluş adlarının standart yazımını kullanın. Herhangi bir hata, gelecekteki fonlamalarınızı etkileyebilir.
Kurumsal Etik Kurul Beyanı: Bu bölüme, insan veya hayvan içeren çalışmalar için Kurumsal Etik Kurul Beyanı'nı ve onay numarasını ekleyin. Editör Ofisinin sizden ek bilgi talep edebileceğini lütfen unutmayın. Lütfen “Çalışma, Helsinki Deklarasyonu ilkeleri doğrultusunda yürütülmüş ve [KURUM ADI] Kurumsal Etik Kurulu (veya Etik Komitesi) tarafından onaylanmıştır (protokol kodu XXX ve onay tarihi).” VEYA “Etik kurul onayı, [NEDEN] (lütfen ayrıntılı bir gerekçe belirtin) nedeniyle bu çalışma için alınmamıştır.” VEYA insan veya hayvan içermeyen çalışmalar için “Uygulanamaz” ifadelerini ekleyin. Çalışma insan veya hayvan içermiyorsa, bu ifadeyi eklememeyi de tercih edebilirsiniz.
Bilgilendirilmiş Onam Beyanı: İnsanları içeren bir çalışmayı tanımlayan her araştırma makalesi bu ifadeyi içermelidir. Lütfen “Çalışmaya katılan tüm öznelerden bilgilendirilmiş onam alınmıştır.” VEYA “Hasta onayı, [NEDEN] (lütfen ayrıntılı bir gerekçe belirtin) nedeniyle alınmamıştır.” VEYA insan içermeyen çalışmalar için “Uygulanamaz” ifadelerini ekleyin. Çalışma insan içermiyorsa, bu ifadeyi eklememeyi de tercih edebilirsiniz.
Yayın için yazılı bilgilendirilmiş onam, kimliği belirlenebilir (hastaların kendileri dahil) katılımcı hastalardan alınmalıdır. Mümkünse, lütfen “Bu makalenin yayınlanması için hastadan/hastalardan yazılı bilgilendirilmiş onam alınmıştır” ifadesini kullanın.
Veri Erişilebilirlik Beyanı: Bu bölümde, rapor edilen sonuçları destekleyen verilerin nereden bulunabileceğine dair ayrıntıları (çalışma sırasında analiz edilen veya oluşturulan, herkese açık olarak arşivlenmiş veri kümelerine bağlantılar dahil) belirtin. Çalışmada herhangi bir veri raporlanmamışsa, bu ifadeyi eklememeyi tercih edebilirsiniz.
Teşekkür: Bu bölümde, yazar katkıları veya finansman bölümlerinde yer almayan herhangi bir desteğe teşekkür edebilirsiniz. Buna idari ve teknik destek veya ayni bağışlar (örneğin, deneylerde kullanılan materyaller) dahil olabilir.
Çıkar Çatışmaları: Yazarlar, rapor edilen araştırma sonuçlarının sunumunu veya yorumunu etkileyebilecek herhangi bir kişisel durumu veya çıkarı tanımlamalı ve beyan etmelidir. Herhangi bir çıkar çatışması yoksa, lütfen "Yazarlar herhangi bir çıkar çatışması beyan etmemektedir." ifadesini kullanın. Fon sağlayıcıların çalışmanın tasarımında; verilerin toplanmasında, analizinde veya yorumlanmasında; makalenin yazılmasında veya sonuçların yayınlanması kararında herhangi bir rolü varsa, bu bölümde beyan edilmelidir. Herhangi bir rolü yoksa, lütfen “Fon sağlayıcıların çalışmanın tasarımında; verilerin toplanmasında, analizinde veya yorumlanmasında; makalenin yazılmasında ve sonuçların yayınlanması kararında hiçbir rolü olmamıştır” ifadesini kullanın.
Kaynaklar: Kaynakça listesi her zaman alfabetik olarak düzenlenir. Tüm kaynaklar, yazarların soyadlarına göre listelenir ve makalenin sonunda ayrı ayrı belirtilir. Yazım hatalarını ve mükerrer kaynakları önlemek için, kaynakları EndNote, ReferenceManager veya Zotero gibi bir kaynakça yönetim yazılımı kullanarak hazırlamanızı öneririz. Verilere, bilgisayar koduna ve diğer atıf yapılabilir araştırma materyallerine atıfta bulunulmasını teşvik ediyoruz. Çevrimiçi olarak mevcutsa, aşağıdaki 8 numaralı referans stilini kullanabilirsiniz.
Ek dosyalardaki atıflara ve kaynaklara, ana metinde ve kaynakça listesinde de yer almaları koşuluyla izin verilir.
Metinde atıfta bulunulan tüm kaynaklar “Yazar-Tarih” formatında, örneğin (Woodward 1987), (Schuman ve Scott 1987) şeklinde belirtilmelidir. Metin içinde veya bir blok alıntının sonunda yer alan bir yazar-tarih atfı, yazarın soyadından (aile adı) ve ardından söz konusu eserin yayın yılından oluşur. Bu bağlamda, yazar yalnızca bir veya daha fazla yazara veya bir kuruma değil, aynı zamanda bir veya daha fazla editöre, çevirmene veya derleyiciye de atıfta bulunabilir. Yazar ve tarih arasında noktalama işareti kullanılmaz. Ed. veya trans. gibi kısaltmalar atlanır.
Kaynaklar listesi, APA stil kılavuzu tarafından önerilen tam başlığı içermelidir. Bakınız: APA stili
Şekil, Şema ve Tablo Hazırlama
Literary Studies, makalelerde veya ek materyal olarak multimedya dosyaları yayınlayabilir. Daha fazla bilgi için lütfen Editör Ofisi ile iletişime geçin.
Şekiller, şemalar ve tabloların çeşitli yönleriyle ilgili yönergelerimiz aşağıda açıklanmıştır.
Çözünürlük, Renk ve Format:
Şekiller ve Şemalar için dosyalar, başvuru sırasında tek bir zip arşivi içinde ve yeterince yüksek çözünürlükte (tercihen 600 dpi'den az olmamak üzere) PNG, JPEG veya TIFF formatlarında sağlanmalıdır.
Yazarların şekilleri ve şemaları renkli olarak hazırlamaları önerilir (kanal başına 8 bit RGB). Tam renkli grafiklerin yayınlanması için ek bir ücret alınmamaktadır.
Formatlama değişiklikleri sırasında herhangi bir sorun yaşanmaması için görseller birleştirilmelidir. Görsellerde düzenlenebilir herhangi bir bölüm olmamalıdır.
Tüm tablo sütunlarının açıklayıcı bir başlığı olmalıdır. Daha büyük tabloların kopyalanmasını kolaylaştırmak için daha küçük yazı tipleri (8 punto'dan küçük olmamak üzere) kullanılabilir. Yazarlar, tablo oluşturmak için Microsoft Word'deki “Tablo” özelliğini kullanmalıdır.
Sıralama:
Tüm şekiller, şemalar ve tablolar, ilk atıf yapıldıkları yere yakın bir konumda ana metne eklenmeli ve görünüm sırasına göre numaralandırılmalıdır (örneğin, Şekil 1, Şema 1, Şekil 2, Şema 2, Tablo 1, vb.).
İçerik:
Genel olarak, şekiller yalnızca İngilizce metin ve doğru matematiksel sembolleri içermelidir, örneğin, - yerine — ve virgül yerine ondalık nokta.
Şekil içeriği eksiksiz olmalı ve karakterler maskelenmemelidir. Kırmızı dalgalı çizgiler ve kesme (yumuşak) satır başları gibi gereksiz işaretlere izin verilmez.
Tüm şekillerde, şemalarda ve tablolarda beş veya daha fazla basamaklı sayılara virgül eklenmelidir. Bilimsel gösterim doğru olmalıdır.
Tüm şekiller, şemalar ve tabloların kısa bir açıklayıcı başlığı ve açıklaması olmalıdır. Bir görseldeki *, **, ve # gibi herhangi bir özel karakter veya simgenin, açıklamada karşılık gelen bir tanımı olmalıdır.
Telif Hakkı:
Yeniden basılan/uyarlanan şekiller veya tabloların telif hakkı sorunları olabilir. Telif hakkı izninin gerekli olup olmadığı ve alınması gerekip gerekmediği belirlenmelidir. Gerekirse lütfen ilgili telif hakkıyla ilgili bilgiyi açıklamaya ekleyin (lütfen Fikri Mülkiyet, yani Telif Hakkı, Patent ve Lisanslama bölümüne bakın).
Literary Studies’in Yazarlara ve Okuyuculara Taahhütleri:
Titizlikle hakem değerlendirmesinden geçmiş, yüksek bilimsel etkiye sahip makaleler yayınlamak
Hızlı yayın sağlamak—makaleler başvurudan sonraki 5-7 hafta içinde yayınlanır (büyük revizyonların gerekli olmaması koşuluyla)
Tamamen açık erişimli dergiler yayınlamak—okuyucular bu platformda yayınlanan tüm içeriğe ücretsiz olarak erişebilir
Atıf takipli dergiler yayınlamak—Literary Studies, tüm dergilerinin en iyi veri tabanlarında ve diğer çeşitli veri tabanlarında hızlı bir şekilde taranması ve atıf takibinin yapılması için sürekli olarak çalışmaktadır.
Açık Erişimin Yazarlara ve Okuyuculara Faydaları:
Açık erişim bilgilerinin tamamını [bağlantı] adresinden okuyun.
Herhangi bir abonelik veya ücret engeli olmaksızın literatürün ücretsiz olarak kullanılabilirliği
Bir makale yayınlandığında anında erişim (ambargo süresi yok)
Yazarlar tüm telif haklarını elinde tutar—yazarlar herhangi bir telif hakkı devir sözleşmesi imzalamaya zorlanmayacaktır
Uygun şekilde atıfta bulunulması koşuluyla yayınlanan materyali yeniden kullanma izni (Creative Commons Atıf Lisansı).
Kapsamlı İngilizce Düzenleme
Çalışmalarını dilbilgisi açısından doğru bir İngilizce ile sunmak yazarların sorumluluğundadır. Kapsamlı bir düzenleme gerekliyse, makaleniz yayın sürecinin İngilizce düzenleme aşamasında size iade edilebilir. Bu durum, çalışmanızın yayınlanmasını geciktirebilir.
Genel Hakem Değerlendirmesi ve Editöryal Prosedür
Dergilerimizde yayınlanmak üzere gönderilen tüm makaleler, uzmanlar tarafından titizlikle ve kapsamlı bir şekilde hakem değerlendirmesinden geçirilir (bu, araştırma ve derleme makaleleri, kendiliğinden başvurular ve davetli makaleleri içerir). Derginin Yönetici Editörü, makalenin uygunluğuna ilişkin teknik bir ön kontrol gerçekleştirecektir. Akademik editöre başvuru hakkında bilgi verilecek ve editöryal bir ön kontrol gerçekleştirmesi için davet edilecektir. Editör Ofisi daha sonra bağımsız uzmanlar tarafından gerçekleştirilen hakem değerlendirme sürecini organize edecek ve makale başına en az iki hakem raporu toplayacaktır. Şeffaflığı sağlamak ve yazarları hakem değerlendirmesinin ilerleyişi hakkında bilgilendirmek için, hakem değerlendirmesi sürecinde toplanan hakem raporlarının ön bir versiyonu, yazarlara erişilebilir hale getirilir. Yazarlar, içeriği ve kaç hakem raporunun toplandığını gerçek zamanlı olarak görebilirler. Bu hakem raporları bir akademik editör tarafından kontrol edilmediğinden, yazarların tam editöryal değerlendirme yapılana ve Editör Ofisi tarafından resmi bildirim alınana kadar herhangi bir revizyondan kaçınmaları önerilir. Yazarlardan, nihai bir karar verilmeden önce yeterli revizyonlar (gerekirse ikinci bir hakem değerlendirme turu ile) talep ediyoruz. Nihai karar akademik editör tarafından verilir (genellikle bir derginin Baş Editörü/Editör Kurulu Üyesi veya bir Özel Sayının Konuk Editörü). Kabul edilen makaleler, tashih edilir ve İngilizce dil düzenlemesi yapılır.
Editöryal Karar ve Revizyon
Literary Studies'de yayınlanan tüm makaleler, derlemeler ve yazışmalar hakem değerlendirmesinden geçer ve en az iki hakem raporu alır. Kurum içi editör, sürecin her adımını dış akademik editörle görüşecek ve yazarlara aşağıdakilerle ilgili kararları iletecektir:
Mevcut Haliyle Kabul: Makale başka hiçbir değişiklik yapılmadan kabul edilir.
Küçük Revizyonlardan Sonra Kabul: Makale, prensip olarak, hakemlerin yorumlarına dayalı olarak yapılacak revizyonlardan sonra kabul edilir. Yazarlara küçük revizyonlar için beş gün süre verilir.
Büyük Revizyonlardan Sonra Yeniden Değerlendirme: Yeniden sunulan bir makalenin kabulü, revizyonlara bağlıdır. Yazarların, hakemlerin bazı yorumlarının revize edilememesi durumunda, madde madde bir yanıt veya bir itiraz sunmaları gerekir. Normal şartlarda makale başına en fazla iki tur büyük revizyon hakkı tanınır. Yazarlardan, revize edilmiş makaleyi on gün içinde yeniden sunmaları istenecek ve revize edilmiş versiyon daha fazla yorum için hakemlere tekrar gönderilecektir. Revizyonlar için iki aydan uzun süre gerektiren makaleler için, yazarların revizyonlar üzerinde gereksiz zaman baskısından kaçınmak adına, yeniden sunumu hazırlarken makalelerini geri çekmelerini öneririz. Revize edilmiş makalelere yeni bir makale ID'si atanacak ve başvuru sistemimizde orijinal başvuruya bağlanacaktır. Yeniden başvurunun ardından, editöryal süreç normal şekilde devam edecektir. Verimli ve etkili bir hakem değerlendirme süreci sağlamak için, aynı hakemler yeniden sunulan makaleyi incelemeye davet edilecektir.
Reddet ve Yeniden Sunumu Teşvik Et: Sonuçları desteklemek için ek deneylerin gerekli olduğu makaleler reddedilecek ve kapsamlı revizyonlar gerektiren makaleler için, makale durumu “Reddet ve Yeniden Sunumu Teşvik Et” olduğunda, yazarlar kapsamlı revizyonların tamamlanmasının ardından kendi belirledikleri bir zamanda makalelerini aynı dergiye yeniden sunmayı tercih edebilirler. Aynı dergiye gönderilen revize edilmiş makalelere yeni bir makale ID'si atanacak ve başvuru sistemimizde orijinal başvuruya bağlanacaktır. Yeniden başvurunun ardından, editöryal süreç normal şekilde devam edecektir. Verimli ve etkili bir hakem değerlendirme süreci sağlamak adına, aynı hakemler yeniden sunulan makaleyi incelemeye davet edilecektir.
Reddet: Ciddi hatalar içeren ve özgün bir katkı sağlamayan makaleler, dergiye tekrar gönderim hakkı tanınmaksızın reddedilecektir.
Literary Studies İçeriğinin Dijital Olarak Korunması
Yayınlarımızın sürekliliğini sağlamak için, Literary Studies bünyesinde yayınlanan tüm içerikler aşağıdaki veri tabanlarında kalıcı olarak arşivlenmektedir:
CLOCKSS arşivi
Kayıt tutma maksadıyla, Literary Studies sunulan makalelerin ve destekleyici dosyaların kopyalarını muhafaza eder.